Zaburzenia w działaniu przewodu pokarmowego – Kryształ japoński

1361399760[1]Algi morskie nie są tak naprawdę algami. Pod tą nazwą kryją się kolonie złożone z drożdży i bakterii nazywane też czasem Kryształami japońskimi, water kefir grains, water kefir crystals, seaweed, tibicos, tibi kernel, graines vivantes lub grains de kéfir. Kolonie te pierwotnie występowały w Meksyku w niektórych gatunkach tamtejszych kaktusów. Obecnie są hodowane na całym świecie ze względu na wytwarzany przez nie napój zwany kefirem wodnym. Kefir wodny jest produktem zawierającym małe ilości alkoholu a także wiele witamin: B, C, E, K i PP oraz cynk, miedź, brom, jod, wapń, żelazo, magnez, mangan, potas. Napój ma przyjemny słodki smak i szerokie zastosowanie w leczeniu chorób takich jak: – zaburzenia w działaniu przewodu pokarmowego(wzdęcia, zaparcia, biegunki) – choroby skóry(trądzik młodzieńczy, wysypki) – anemia – zapalenie pęcherza – osłabienie odporności wywołane przemęczeniem lub stresem Jak hodować kryształy japońskie? 1. Porcję kryształów przepłukujemy zimną przegotowaną wodą. 2. Do czystego słoika wlewamy litr przegotowanej lub mineralnej(niegazowanej) wody 3. Wsypujemy około 1/3 szklanki cukru 4. Dodajemy kilka rodzynek(mogą być też inne suszone owoce lub sok owocowy) 5. Dodajemy kryształy. 6. Zawiązujemy słoik gazą i odstawiamy w słoneczne miejsce na 24 do 48 godzin. Uwagi: Nie należy wykorzystywać w hodowli alg żadnych metalowych narzędzi. Słoik powinien być zawiązany gazą żeby chronić algi przed zanieczyszczeniami. Nie należy zamykać go szczelnie. Dwutlenek węgla uwalniający się w czasie fermentacji może doprowadzić do rozsadzenia słoika. Rodzynki wymieniamy około raz w tygodniu. Napój nie odlany po 48 godzinach nabiera nieprzyjemnego, drożdżowego posmaku.

Comments are closed.